Insights

Autobouwers doen mega-investeringen in de Europese productie van elektrische voertuigen

Autovista24 | 10 jul 2022

Over de auteur

Autovista24

Autovista24 provides specialist information for Europe’s automotive decision makers. The platform hosts news analysis, original research, interviews, webinars, videos and podcasts. Autovista24 journalists combine proprietary data with timely research and analysis – all while tapping into Autovista Group’s pan-European team of automotive experts to ensure that users benefit from highly-relevant content.

véhicules électriques

De overstap naar elektrische voertuigen vereist aanzienlijke investeringen van autobouwers om hun productievestigingen te moderniseren, klaar voor een geëlektrificeerd Europa. Dit soort uitgaven is cruciaal voor bedrijven om hun ambitieuze doelstellingen op het vlak van elektrificatie te behalen, waarvoor dan weer een aanzienlijke verkoop van elektrische voertuigen nodig is. 

Autobouwers hebben het steeds vaker over klimaatstrategieën, waaronder verkoopdoelstellingen voor elektrische voertuigen, geen uitlaatgassen meer en koolstofreductie of -neutraliteit.  

Drie Europese autobouwers die onlangs hun strategie voor elektrische voertuigen aankondigden, zijn Mercedes-Benz, Volvo en Stellantis. De bedrijven voeren de productie van elektrische voertuigen op om de algemene winstgevendheid te behouden en te voldoen aan de komende regelgeving die het einde zal inluiden van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor in de EU tegen 2035. 

Mercedes-Benz pusht elektrische voertuigen 

Mercedes-Benz zit midden in een herstructurering van zijn strategie en focust nu op hoger geprijsde luxeauto’s om de winst op te trekken. De fabrikant is van plan om zijn productportfolio te upgraden en goedkopere modellen te laten vallen omdat hij van plan is om tegen 2030 volledig elektrisch te gaan rijden, of toch waar de markt dit toelaat.   

Het management en de werknemersvertegenwoordigers bereikten onlangs een consensus over de toekomstige productieopzet van het bedrijf. De premium autobouwer past zijn productievestigingen aan om tegemoet te komen aan een nieuwe reeks luxueuze elektrische voertuigen en om belangrijke plaatsen toekomstbestendig te maken. In totaal wil de Duitse fabrikant de CO2-uitstoot per personenauto halveren tegen het einde van dit decennium. 

“Wij zijn klaar voor de snelle opschaling van het aantal elektrische voertuigen,” zei Jörg Burzer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group, productie en toeleveringsketen. “Met de nieuwe productieopzet vergroten we onze flexibiliteit en efficiëntie verder en stellen we de toekomst van onze locaties veilig.” 

Drie Duitse fabrieken in Sindelfingen, Bremen en Rastatt, en een Hongaarse vestiging in Kecskemét, zullen vanaf 2025 beginnen nieuwe modellen te maken in de topsegmenten luxe, core luxury en entry-luxe. 

In het kader van zijn businessplan voor 2022-2026 investeert het bedrijf meer dan 2 miljard euro in Europese productievestigingen – een stap die de werkgelegenheid zal helpen verzekeren en een nieuw tijdperk zal inluiden van elektrische platformen van de volgende generatie. 

Het bedrijf zei dat zijn fabrieken voertuigen met verschillende aandrijflijnen op één enkele productielijn zou kunnen produceren. Dit niveau van flexibiliteit is een belangrijke troef, omdat dit het mogelijk maakt om de productie op korte termijn aan te passen. 

Mercedes-Benz wil ook de batterijproductie van elektrische voertuigen lokaal houden en zegt dat dit een “belangrijke succesfactor” is voor zijn elektrificatiestrategie. Elektrische batterijen voor de elektrische EQ-modellen van het bedrijf worden geleverd door een wereldwijd netwerk voor batterijproductie op drie continenten. 

Volvo breidt zijn Europese productie uit 

Volvo is één van de meest uitgesproken autobouwers als het gaat om de productie van elektrische voertuigen. De Zweedse fabrikant gaat tegen 2030 volledig elektrisch rijden – en in tegenstelling tot Mercedes-Benz zullen er geen uitzonderingen zijn. 

De autobouwer zal zijn derde Europese fabriek bouwen in Slowakije, waar het enkel elektrische auto’s zal bouwen. De fabriek zal klimaatneutraal zijn, als aanvulling op de andere Europese vestigingen van Volvo in België en Zweden. Volvo zal in totaal 1,2 miljard euro investeren in de Slowaakse fabriek.   

“Uitbreiding in Europa, onze grootste verkoopregio, is een must voor onze overstap naar elektrificatie en verdere groei”, aldus Jim Rowan, chief executive van Volvo Cars. 

De bouw van de fabriek in Kosice moet in 2023 van start gaan en de serieproductie van de volgende generatie volledig elektrische Volvo’s moet in 2026 beginnen. Voor Slowakije is dit een uitstekende investering, die nieuwe werkgelegenheid creëert en ook de concurrentiepositie van het land in de autowereld helpt op te krikken. 

De vestiging zal tot 250.000 auto’s per jaar kunnen produceren en zal enkele duizenden nieuwe jobs in de regio creëren. Het is zeker geen kleine inspanning, want de fabriek in Kosice wordt Volvo’s eerste nieuwe Europese fabriek in bijna 60 jaar. 

De Zweedse fabriek in Torslanda werd geopend in 1964, terwijl de Belgische fabriek in Gent een jaar later de deuren opende. Samen kunnen de drie vestigingen 600.000 auto’s per jaar produceren, en dit zal de ruimere jaarlijkse verkoopdoelstellingen van Volvo ruggensteunen. Tegen 2025 wil de Zweedse fabrikant 1,2 miljoen auto’s per jaar verkopen. 

Stellantis investeert €2 miljard in Frankrijk 

Stellantis komt ook op snelheid als het gaat om elektrificatie. De autogigant heeft sinds 2018 meer dan 2 miljard euro geïnvesteerd in zijn Franse productievestigingen om de belangrijke producerende fabrieken daar te transformeren. Het bedrijf streeft tegen 2030 naar een verkoopmix van 100% elektrische personenauto’s op batterijen in Europa. 

Bron: Stellantis 

Tot nu toe hebben de autobouwer en verschillende joint venturepartners 150 miljoen euro in de faciliteiten van Trémery-Metz geïnjecteerd om de productie van aandrijflijnen voor elektrische voertuigen op batterijen en hybrides te upgraden. Trémery was ooit één van de grootste dieselfabrieken ter wereld, maar is nu de eerste fabriek van Stellantis die elektrische motoren produceert. 

In Metz focust Stellantis op de productie van geëlektrificeerde versnellingsbakken met dubbele koppeling. Verwacht wordt dat de productiecapaciteit tegen 2024 zal stijgen tot 600.000 dergelijke versnellingsbakken voor de hybride portefeuille van het merk. 

“Trémery-Metz is een uitstekend voorbeeld van hoe wij onze productietransformatie aan de dag leggen, zowel in Frankrijk als in onze activiteiten wereldwijd”, aldus Carlos Tavares, CEO van Stellantis. “Wij hebben nu een nieuwe wereldwijde waardeketen op poten gezet met betrouwbare partners, waaronder vijf gigafabrieken, om onze wereldwijde batterijstrategie voor elektrische voertuigen te ondersteunen en onze Dare Forward 2030-doelstellingen een duwtje in de rug te geven.”   

Aangezien de fabrikant blijft investeren in zijn elektrische toekomst, werkt hij nauw samen met de vakbonden en de sociale partners in Frankrijk en biedt hij zijn werknemers permanente opleiding en bijscholing. Maar de vrees voor jobverlies is reëel omdat de productie van elektrische voertuigen minder werkuren vereist, wat tot een inkrimping van het personeelsbestand zou kunnen leiden. 

Eerder dit jaar waarschuwden de vakbonden dat Stellantis in Frankrijk tot 1400 jobs zou kunnen schrappen bij de transformatie van vestigingen om de elektrificatiedoelen te halen. In Duitsland maken de werknemers van Ford zich ook zorgen over hun job nu de Amerikaanse fabrikant de activiteiten herstructureert om zijn elektrische ambities waar te maken. 

Deze inhoud werd u aangeboden door Autovista24.

Let op: dit artikel is een vertaling van het origineel dat in het Engels is gepubliceerd op Autovista24 en kan daarom kleine grammaticale fouten bevatten. In geval van discrepantie of inconsistentie tussen de vertaling en de Engelse versie, heeft de Engelse versie altijd voorrang.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Mercedes-Benz en BMW vergroten het bereik van hun elektrische auto’s

26 jun 2022

Twee autogiganten vergroten het bereik van hun elektrische auto's verder dan ooit. De ultra-efficiënte Mercedes-Benz Vision EQXX concept car voltooide onlangs een rit van 1202...

Renault overweegt plannen om onderdeel elektrische voertuigen af te splitsen

17 mei 2022

Renault overweegt zijn activiteiten op het gebied van elektrische voertuigen af te splitsen van zijn activiteit in verbrandingsmotoren. Deze stap zou de onderneming kunnen helpen...

Scenic Vision conceptauto van Renault pronkt met baanbrekende hybride aandrijflijn op elektriciteit en waterstof

23 mei 2022

Renault heeft een conceptvoertuig voorgesteld met een vernieuwende configuratie van de aandrijflijn. Dit kadert in een belangrijke transformatie van zijn autoverkoop.  De Scenic Vision conceptauto...

Ja, ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Autovista24.

* Verplicht


Schrijf u in om de volgende e-mail te ontvangen:
Autovista24: Essentiële lectuur, data en informatie over auto's – een dagelijkse update van de nieuwe website Autovista24, dagelijks verzonden door Autovista Ltd, in het Engels

Wij gebruiken pixels in onze e-mails om na te gaan wanneer u de URL's in onze e-mails opent, doorstuurt of erop klikt. Dit helpt ons de prestaties en doeltreffendheid van onze e-mails te controleren en te meten. Wij combineren dit met de informatie die u hierboven verstrekt en uw surfgegevens, zodat wij onze marketing beter op u kunnen afstemmen en verbeteren en uw gebruikerservaring op onze website kunnen personaliseren. Door u in te schrijven, gaat u akkoord met het gebruik van uw data voor het verzenden van de geselecteerde e-mails en met het gebruik van trackingpixels. U kunt uw toestemming om onze e-mails en de bijbehorende tracking te ontvangen te allen tijde intrekken door deze link naar ons E-mail Preference Centre te volgen en uw voorkeuren bij te werken. Voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens verwijzen wij naar het privacybeleid van de Autovista Groep en het privacybeleid van Eurotax.