Insights

Hoe wordt de waardebepaling van een auto berekend?

Autovista24 | 12 jun 2023

Over de auteur

Autovista24

Autovista24 provides specialist information for Europe’s automotive decision makers. The platform hosts news analysis, original research, interviews, webinars, videos and podcasts. Autovista24 journalists combine proprietary data with timely research and analysis – all while tapping into Autovista Group’s pan-European team of automotive experts to ensure that users benefit from highly-relevant content.

Wat is de restwaarde van een auto? Tom Geggus, adjunct-redacteur bij Autovista24, legt de terminologie, de verschillende types en de berekeningswijze uit.


Transcript – Hoe wordt de waardebepaling van een auto berekend?

Ik ben Tom Geggus, adjunct-redacteur bij Autovista24, en ik zal u een handige uitleg geven. Eenvoudig gezegd is de restwaarde hoeveel een voertuig waard is na een bepaalde tijd en kilometerstand met een aantal verschillende combinaties van leeftijd en kilometers. Er zijn oneindig veel verschillende scenario’s die op een voertuig kunnen worden toegepast.

De website voor waardebepalingen  van Autovista Group gebruikt een standaardscenario van 36 maanden en 60.000 kilometer of 40.000 mijl in het Verenigd Koninkrijk. De restwaarde van auto’s kunnen op twee manieren worden bekeken. De eerste betreft de absolute waarde, dus hoeveel geld een voertuig waard is na het bereiken van de leeftijd en kilometerstand. De tweede manier om de restwaarde van een auto te begrijpen is via een percentage dat de waardevastheid weergeeft. Dan wordt de wederverkoopwaarde van een voertuig genomen en berekend als een percentage van de nieuwprijs. Dit verschilt van de afschrijving die aangeeft hoeveel waarde een voertuig heeft verloren.

Laten we eens kijken naar deze auto als voorbeeld. Hij is net binnengekomen in de showroom en kost 50.000 euro. Wij willen nu weten wat de verwachte restwaarde is. Als we dus willen weten hoeveel de auto over 36 maanden waard zal zijn na 60.000 kilometer, kunnen we kijken naar de gemiddelde waarde van andere modellen in het verleden. Dan komen we uit bij de voorspelling dat de auto bij het bereiken van ons standaardscenario nog twintigduizend euro waard is. Als restwaardepercentage zou dit een retentiewaarde zijn van veertig procent en voor degenen onder u die goed kunnen rekenen, blijft er dan een afschrijving over van zestig procent, aangezien de auto dertigduizend euro aan waarde heeft verloren.

Laten we nu eens kijken in het gedeelte van de showroom waar de tweedehands auto’s staan. Hier vinden we hetzelfde model, maar deze is drie jaar oud. Aan de hand van dezelfde methode kunnen we de huidige restwaarde bepalen. Tegenwoordig geldt de restwaarde voor alle verschillende soorten voertuigen en kunnen markttotalen worden berekend per merksegment en brandstoftype in een land. Ga voor meer informatie naar autovistaintelligence.com.

Deze inhoud werd u aangeboden door Autovista24.

Let op: dit artikel is een vertaling van het origineel dat in het Engels is gepubliceerd op Autovista24 en kan daarom kleine grammaticale fouten bevatten. In geval van discrepantie of inconsistentie tussen de vertaling en de Engelse versie, heeft de Engelse versie altijd voorrang.

Ja, ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Autovista24.

* Verplicht


Schrijf u in om de volgende e-mail te ontvangen:
Autovista24: Essentiële lectuur, data en informatie over auto's – een dagelijkse update van de nieuwe website Autovista24, dagelijks verzonden door Autovista Ltd, in het Engels

Wij gebruiken pixels in onze e-mails om na te gaan wanneer u de URL's in onze e-mails opent, doorstuurt of erop klikt. Dit helpt ons de prestaties en doeltreffendheid van onze e-mails te controleren en te meten. Wij combineren dit met de informatie die u hierboven verstrekt en uw surfgegevens, zodat wij onze marketing beter op u kunnen afstemmen en verbeteren en uw gebruikerservaring op onze website kunnen personaliseren. Door u in te schrijven, gaat u akkoord met het gebruik van uw data voor het verzenden van de geselecteerde e-mails en met het gebruik van trackingpixels. U kunt uw toestemming om onze e-mails en de bijbehorende tracking te ontvangen te allen tijde intrekken door deze link naar ons E-mail Preference Centre te volgen en uw voorkeuren bij te werken. Voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens verwijzen wij naar het privacybeleid van de Autovista Groep en het privacybeleid van Eurotax.